Besplatni programi: antivirus free, učenje tipkanja, za mobitel, foto, video, titlovi, skidanje filmova, portali, tutorijali
Besplatni antivirusni programi - free antivirus

avast! Home Edition (Free)

Avast je antivirusni program s vrlo malim ažuriranjima (engl. update) od po nekoliko kilobajta i uobičajenim na-pristup (engl. on-acces) pregledom datoteka. Ažuriranjima se nadopunjuju informacije o virusima i načinima njihova uklanjanja. Na-pristup pregledavanje znači da se svaka datoteka prije njenog pokretanja pregledava sadrži li viruse, a to usporava rad računala. Na slabijim računalima usporenje je primjetno, pa na-pristup pregledavanje možete isključiti dok ne radite ništa riskantno. Riskantna su pokretanja .exe datoteka, surfanje po stranicama s ilegalnim sadržajima i sl. Btw, nikad ne instalirajte više od jednog antivirusnog programa istovremeno.

AVG Free Edition

Najpopularniji besplatni antivirusni program, također sa real-time pregledom datoteka. U odnosu na Avast nekad je imao veće apdejte pa je bila potrebna brza Internet veza. Sad je navodno ok što se toga tiče, ali po broju otkrivenih virusa zaostaje za Avastom i Avirom. Kao ni većina antivirusnih programa, iz operativnog sustava (Windowsa) ne može ukloniti viruse koji si stave zaštitu, tj. maskiraju se kao da su dio Windowsa.

AntiVir® Personal

Dosta dobar program, ali update-i su nekad preglomazni (po nekoliko megabajta). Ako su se u međuvremenu smanjili . Avira otkriva vrlo visok postotak virusa, ali ponekad i neke datoteke koje nisu virusi označi kao viruse i stavlja ih u karantenu. Te lažne uzbune i blokiranje/brisanje sumnjivih datoteka može biti veći problem od samih virusa.

BitDefender-Free-Edition

Bit Defender, jedan od boljih freeware programa za zaštitu računala.

PC-Tools-AntiVirus-Free

Još jedan besplatni antivirusni program, manje popularan od AVG-a, Avasta i Avire.

McAfee

Osim probnih shareware verzija McAfee nudi i online skeniranje računala, te download izvršne datoteke Stinger. To je alat koji ne štiti računalo kao pravi antivirus nego je aktivan samo dok pregledava područje na kompjuteru koje želite pregledati. Također, dostupni su nam i razni savjeti o sigurnom korištenju računala i besplatni servisi poput dodataka za internet preglednike koji upozoravaju na opasne web stranice. 

Dr.Web CureIt!®

Vrlo dobar besplatan alat za čišćenje računala od virusa i drugog neželjenog koda. Funkcionira kao iznad spomenuti McAfee Stinger, ali pronalazi veći broj virusa. CureIt! - opis i download. Dodatni Dr.Web alati:

Provjera datoteke - opcija online skeniranja pojedinih datoteka koje su vam sumnjive. Jednostavno uploadate datoteku na Dr.Web i pričekate rezultate.

URL provjera - utipkajte adresu sumnjive web stranice (obavezno sa http:// ) i pogledajte ima li na njoj virusa.

Virus Total

Online pregled sumnjivih datoteka na Virustotal.com. Uploadajte sumnjivu datoteku i ubrzo ćete saznati sadrži li viruse, crve, trojance i slično. Prednost besplatne Virus total usluge je u tome što se datoteka skenira s nekoliko antivirusnih programa istovremeno.

Shareware Antivirus

McAfee, Kaspersky-Anti-Virus, ESET NOD32, i Symantec Norton-AntiVirus nisu besplatni, ali ih možete isprobati prije plaćanja, te u tom probnom periodu pokušati očistiti svoje računalo od virusa za koje su besplatni antivirusni programi preslabi.

Virus Bulletin usporedni testovi pokazuju da je često najbolji ESET NOD32 zbog naprednih heurističkih algoritama kojima se otkrivaju i novi nepoznati virusi. Međutim, nekoliko drugih komercijalnih proizvoda jednako uspješno detektiraju viruse. To su G DATA, Kaspersky, F-Secure, Avast, BitDefender, Norton i eScan. Detaljnije možete pročitati na stranicama Free Antivirus.

Ako vam je istekla licenca za komercijalni antivirus i ne želite platiti produljenje onda obavezno deinstalirajte taj program i zamijenite ga s nekim od besplatnih koji se redovito ažurira.

Antivirus za Linux

Linux za Sve: "Linux korisnici surfaju internetom bez antivirusnih alata (iako postoje) bez ikakve bojazni da bi pokupili neki crv, virus, trojanac ili nešto slično." Detaljnije: antivirusni_programi_na_linuxu.

Sigurnost ponajviše ovisi o ponašanju korisnika koji sami odlučuju kojim programima će dopustiti pristup sistemu, ali u praksi jedina opasnost je kad se koriste ranjivi Microsoft Word ili Excell dokumenti. To ne ugrožava Linux nego Windows računala ako su povezana u mreži zajedno s Linux računalima. U Wikipediji se navode sigurnosne slabosti Internet preglednika (Mozilla, Opera), popis poznatih Linux virusa i malware-a, kao i antivirusna rješenja: open source Clam AV, te već spomenuti komercijalni programi Avast! i AVG.

CERT.hr

Nacionalno središte za računalnu sigurnost koje pruža savjete za zaštitu od virusa, spama, hoaxa i phishinga.

Općenito o uklanjanju virusa, malware-a i sl.

Za uklanjanje virusa dobro je imati instalirana 2 operativna sustava (npr XP i 98se), pa kad je jedan napadnut preko onog drugog izbrišete sumnjive datoteke iz sistemskih foldera prvoga. Sumnjive datoteke su one koje su nastale u vrijeme kad su se javili problemi, a nisu dio sistema (za to prepoznati potrebno je ipak malo više znanja). Naravno, uvijek napravite backup tih novonastalih datoteka i stavite im oznaku "read only". Za otkriti nove datoteke jednostavno pretražite računalo koristeći Search > all files > modified...

Kako rade antivirusi?

Povijesni pregled razvoja virusa i načina funkcioniranja antivirus softvera možete pročitati ovdje.

Ad-Aware Free

Nije antivirusni program, ali spada u kategoriju sigurnosnih programa jer čuva Vašu privatnost. AD-Aware uklanja spyware, adware i ostala neželjena smeća koja prikupljaju podatke o vašim aktivnostima. Može ukloniti i pojedine malware programe koji preuzimaju kontrolu nad internet preglednicima i preusmjeravaju vas na reklamne Web search stranice koje niste željeli otvoriti. Temeljitiji je i sigurniji od programa Spybot Search & Destroy, ali najgore uljeze ne može ukloniti. U besplatnoj verziji nisu aktivirana Ad-Watch nadgledanja sistemskog registra i IP adresa u realnom vremenu.

Početna stranica: Besplatni programi download - recenzije programa.

Programi - Download Free Portali - popis i kratki opisi najboljih download sajtova.

© 2006-2014 Info Zadar - Slike - Disclaimer - Webmaster: ; Korisni programi
Test inteligencije  Apartmani Hrvatska  Vremenska prognoza  Testovi inteligencije